English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Recommended Post Slide Out For Blogger

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Οι ερευνητές ξέρουν τι μας κάνει πιο έξυπνους...

Καλύτερες επαγγελματικές επιδόσεις, περισσότερα χρήματα, μα κυρίως “δυνατά” μυαλά φαίνεται πως έχει τη δύναμη να δημιουργήσει ο θηλασμός σε ένα παιδί όταν κρατά περίπου για έναν χρόνο.
Νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικόThe Lancet Global Health, κατέληξε ότι ο θηλασμός συνδέεται με μεγαλύτερη ευφυΐα, καθώς παρατηρήθηκε πως τα μωρά που θήλασαν τουλάχιστον για 12 μήνες, εμφανίζουν στην πορεία της ζωής τους υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης. Για την ακρίβεια, η ερευνητική ομάδα προχώρησε στην καταγραφή 3500 βρεφών για 30 χρόνια, παρατηρώντας κάθε στάδιο της ανάπτυξής τους, στο σχολείο, στις σπουδές, στις επαγγελματικές τους επιδόσεις , σε κάθε πεδίο που σχετιζόταν με τον δείκτη νοημοσύνης τους. Τα μωρά που θήλαζαν αρκετό χρονικό διάστημα, ήταν πιθανότερο επίσης να κερδίζουν περισσότερα χρήματα ως ενήλικες. 
Παρατηρήθηκε πως όσα παιδιά είχαν θηλάσει για έναν χρόνο ή περισσότερο, είχαν υψηλότερο IQ τουλάχιστον κατά τέσσερις μονάδες, σε σύγκριση με εκείνα που θήλασαν για μικρότερο χρονικό διάστημα. Έγινε αντιληπτό ωστόσο, πως ακόμη και ο θηλασμός για σύντομο χρονικό διάστημα έχει ευεργετικές συνέπειες καθώς διαπιστώθηκε πως τα παιδιά που είχαν θηλάσει από τρεις έως έξι μήνες, είχαν δύο μονάδες υψηλότερο IQ από εκείνα που θήλασαν λιγότερο από έναν μήνα. Ο δρόμος προς την επιτυχία λοιπόν, ξεκινά από έναν σωστό θηλασμό ο οποίος θεωρείται ότι βοηθάει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου λόγω των πλούσιων κορεσμένων λιπαρών οξέων που περιέχει. 
"Ο θηλασμός είναι η καλύτερη αρχή στη ζωή ενός νηπίου"
"Ο θηλασμός είναι η καλύτερη αρχή στη ζωή ενός νηπίου"
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, Bernardo Lessa Horta, “Η επίδραση του θηλασμού στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και της νοημοσύνης των παιδιών είναι διαδεδομένη, αυτό ωστόσο που δεν είχε αποδειχθεί μέχρι σήμερα ήταν εάν αυτές οι επιπτώσεις ασκούν σημαντική επιρροή και στην ενήλικη ζωή”. Όπως προσθέτει ο ίδιος, “Η παρούσα μελέτη εξασφαλίζει την πρώτη απόδειξη ότι ο μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας θηλασμός, όχι μόνο αυξάνει την ευφυΐα, τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των τριάντα χρονών, αλλά έχει επίσης αντίκτυπο τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, ενισχύοντας την οικονομική επιτυχία με την παράλληλη βελτίωση της εκπαίδευσης”.

Μαμάδες σε απόγνωση

Σύμφωνα με την Telegraph, οι συμβουλευτικές γονέων προειδοποιούν ότι τα ευρήματα της υπάρχουσας έρευνας θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις μητέρες που προσπαθούν να θηλάσουν κάτω από αυξημένη πίεση. Μια πρόσφατη μελέτη του Netmums επισημαίνει ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των μαμάδων πιστεύουν ότι η κοινωνία δεν στηρίζει τις μητέρες που θηλάζουν όσο θα έπρεπε. “Το στήθος είναι πάντα το καλύτερο για το μωρό αλλά αυτό δεν είναι πάντοτε το καλύτερο για τη μαμά”, τονίζει η συντάκτρια του Netmums, του μεγαλύτερου βρετανικού site για την ανατροφή των παιδιών.
“Τα οφέλη του θηλασμού για την υγεία είναι γνωστά αλλά για τις γυναίκες που αγωνίζονται για να θηλάσουν, η παρούσα έρευνα θα μπορούσε να τους δημιουργήσει την εντύπωση ότι έχουν αποτύχει σε αυτόν τον ρόλο”. Όπως σημειώνει μία ακόμη συντάκτρια στο Mumsnet, η Justine Roberts, “Είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες νιώθουν συχνά ενοχές και αυτοχαρακτηρίζονται ανίκανες αν δεν θέλουν ή δεν μπορούν να θηλάσουν. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους κοινωνικούς και πολιτισμικούς παράγοντες που δυσχεραίνουν τον θηλασμό για τις γυναίκες”. 
Παλαιότερο εξώφυλλο του περιοδικού Time
Παλαιότερο εξώφυλλο του περιοδικού Time
Ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θηλασμού στον δυτικό κόσμο κατέχει η Βρετανία. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΣΥ, παρόλο που περίπου το 81% των γυναικών αρχίζουν να θηλάζουν τα παιδιά τους, λιγότερο από το ένα τρίτο συνεχίζει τον θηλασμό για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των πέντε μηνών”. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο θηλασμός αυξάνει το IQ των εφήβων κατά 3,5 μονάδες, ενώ παράλληλα βελτιώνει τις ικανότητες ανάγνωσης των ενηλίκων. 
Πιο πλούσιοι και πιο έξυπνοι είναι λοιπόν οι ενήλικες που ως παιδιά έζησαν την εμπειρία του θηλασμού με μια μικρή παράταση. Δεν είναι τυχαία τα εξώφυλλα παγκόσμιων περιοδικών που φιλοξενούν πρωταγωνιστές παιδιά όπου η εικόνα του θηλασμού αντικρούεται με την ανάπτυξη του σώματός τους. Η εν λόγω μελέτη εκτοπίζει κάθε σκέψη που αδυνατεί να εξηγήσει τις ευεργετικές συνέπειες του θηλασμού σε ένα παιδί που παύει να είναι μωρό. "Ο θηλασμός είναι η καλύτερη αρχή που μπορεί να γίνει στη ζωή ενός νηπίου", καταλήγουν οι επιστήμονες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ: